Νέοι γονείς: από τον α’ ενικό στον α’ πληθυντικό

Νέοι γονείς: από τον α’ ενικό στον α’ πληθυντικό

 

Είδατε ότι έχουμε ολοκαίνουργια προγράμματα καθοδηγούμενης αυτοβελτίωσης για τις σχέσεις, το άγχος και ένα σωρό θέματα;

Κουμπί - θέλω να τα δοκιμάσω

 

 

Νέοι γονείς: από τον α’ ενικό στον α’ πληθυντικό

 

Γράφει η Λίλα Τζινέρη     [button link=”http://m.me/psyprosvasi/” color=”silver” newwindow=”yes”] Στείλτε μήνυμα στη συγγραφέα (Μessenger)[/button]

 

Η γέννηση ενός παιδιού αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός στη ζωή ενός ζευγαριού. Είναι ένα από τα γεγονότα ζωής που δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέγγιχτο το ζευγάρι, είτε σε επίπεδο σχεσιακό, είτε σε επίπεδο ατομικό.

 

Αλλαγές μετά την έλευση ενός παιδιού 

 

Ατομικό πλαίσιο

Το άτομο, ως γονέας αρχίζει να νοηματοδοτεί με διαφορετικό τρόπο τη ταυτότητα του, καθώς προστίθεται ένας ακόμη ρόλος που υιοθετεί στη ζωή του. Επίσης, αλλάζει και ο τρόπος που τον βλέπουν οι άλλοι. Ο άλλος γονέας, οι συγγενείς, οι φίλοι, ο κοινωνικός περίγυρος. Όλοι αναδιαμορφώνουν  την εικόνα που έχουν για το άτομο, βάσει και αυτής της καινούργιας ιδιότητας του.

Αυτό είναι απλό να το αντιληφθεί κανείς, αρκεί να σκεφτεί ότι όλοι μας είμαστε μέρος κοινωνικών συστημάτων, όπως η οικογένεια, οι φίλοι, κλπ. όπου υπάρχει αλληλεπίδραση και επικοινωνία.

Σχεσιακό πλαίσιο

Εστιάζοντας στο ζευγάρι που θα αποκτήσει παιδί, μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι ο τρόπος ύπαρξης και λειτουργίας του ως ένα κοινωνικό σύστημα, θα αλλάξει σε πολλά σημεία. Πολλοί κανόνες και στοιχεία που έδιναν νόημα και ύπαρξη στο ζευγάρι, θα διαφοροποιηθούν, θα καταργηθούν και θα προστεθούν και άλλοι.

Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι μπορεί να έχει τη συνήθεια κάθε Παρασκευή να βγαίνει για φαγητό. Εκεί θα έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν, να διατηρήσουν την εγγύτητα που έχουν και να βιώσουν ευχάριστα συναισθήματα χαράς και ηρεμίας. Αυτή η συνήθεια μπορεί να αλλάξει τώρα. 

Δεν είναι όμως κάτι τόσο απλό όσο δείχνει. Σε δεύτερη ανάγνωση μπορεί να φανεί ότι οι δυο αυτοί άνθρωποι χάνουν μια ευκαιρία εγγύτητας και χρόνου προσωπικού ως ζευγάρι, κάτι το οποίο δυνητικά μπορεί να απειλήσει την ενότητα του ζευγαριού.

Όλη αυτή η διαδικασία μπορεί εύκολα να δημιουργήσει συναισθήματα φόβου, άρνησης, άγχος, κλπ.. Το ζευγάρι πατάει σε νέα εδάφη, κολυμπάει σε καινούργια νερά και αυτό αποτελεί μια μεγάλη πρόσκληση. Τί θα αλλάξει τώρα που θα γίνουμε γονείς;

 

Η ενότητα του ζευγαριού

Ένας από τους βασικούς προβληματισμούς, σχετικά με τη μετάβαση αυτή είναι η ενότητα του ζευγαριού. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι η γονεικότητα θα τους απομακρύνει από τη συντροφικότητα ή ότι δεν θα συνεργαστούν αρμονικά για να μεγαλώσουν «σωστά» το παιδί τους.

Και δεν είναι παράλογος αυτός ο προβληματισμός, καθώς όντως η γονεικότητα μπορεί να επηρεάσει τη ζωή του ζευγαριού σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι όμως απαραίτητο να επηρεαστεί τόσο πολύ αρνητικά, ώστε να υπάρχει ρήξη.

Η αλήθεια είναι ότι η μεγαλύτερη ανησυχία πηγάζει από αυτή την συνθήκη που φαντάζει άγνωστη και πρωτόγνωρη. Τη συνθήκη του γονέα.

 

Πώς μπορεί κάποιος να είναι και γονέας και σύντροφος; 

 

Αποδέξου την αβεβαιότητα.

Ναι, δεν γνωρίζεις πώς θα είσαι μέσα σε αυτή τη νέα συνθήκη, όπως δεν γνώριζες πώς θα είσαι κάθε φορά που αναλάμβανες ένα νέο ρόλο στη ζωή σου (π.χ εργαζόμενος, άνεργος, σε σχέση, χωρίς σχέση, κλπ.).

Τα πράγματα δεν είναι και τόσο άγνωστα

Ήδη έχεις νοηματοδοτήσει την έννοια του γονέα βάσει πρότερων εμπειριών σου. Μπορεί να μην έχεις ξαναγίνει γονέας, έχεις υπάρξει όμως παιδί με γονέα. Από όλες τις συνήθειες και τις πράξεις των γονιών σου ή αυτών που σε φρόντισαν και σε μεγάλωσαν, σίγουρα μπορείς να βρεις κάποιες που είναι χρήσιμες ώστε να τις υιοθετήσεις.

Πάτα πάνω σε σταθερά σημεία

Ο τόπος της γονεικότητας είναι άγνωστος, όμως σε αυτόν μπορείς να βαδίσεις έχοντας κάποιες σταθερές. Αναρωτήσου, ποια είναι αυτά τα στοιχεία του χαρακτήρα σου και της συντροφικής σου σχέσης που θα σε βοηθήσουν. Δεν αλλάζουν όλα, διατηρείς ακόμη πολλά στοιχεία και σχέσεις.

Είσαι ακόμη εσύ

Ναι μπορεί να αλλάξει η ζωή σου σε μεγάλο βαθμό, αυτό όμως δεν χρειάζεται να ακυρώνει όλα αυτά τα άλλα χαρακτηριστικά και ρόλους που ήδη έχεις. Μπορείς να είσαι ακόμη ενθουσιώδης, διασκεδαστικός/η, εργαζόμενος/η, φίλος/η, ερωτικός σύντροφος, κ.α.

Θα υπάρχουν διαφωνίες

Το κάθε άτομο έχει τις δικές του προσδοκίες και τρόπους να εκφράζει τη γονεικότητα. Μέσα από τη συζήτηση και την ξεκάθαρη έκφραση, μπορεί να γίνει μια προσπάθεια για την εύρεση ενός κοινού παρονομαστή μεταξύ των δυο νέων γονιών.

Δεν είσαι μόνος

Είτε ο/η σύντροφος σου, είτε άλλοι άνθρωποι του περίγυρου σου, μπορούν να είναι δίπλα σου και να λειτουργήσουν ως στηρίγματα ή καλοί ακροατές όλων των προβληματισμών και των σκέψεων σου. Εμπιστεύσου τις σχέσεις σου και μίλα για όλα αυτά που σκέφτεσαι και νιώθεις.

Βάλε όρια στον περίγυρο

Όλοι έχουν μια χρήσιμη γνώμη να προσφέρουν σε ένα ζευγάρι που μόλις απέκτησε παιδί. Αποφασίστε μαζί ως γονείς πότε θα δέχεστε βοήθεια και συμβουλές και ταυτόχρονα προστατέψτε τις κοινές σας γονικές αποφάσεις.

Είναι οκ να αλλάζει η προτεραιοποίηση του χρόνου σου

Κάθε αλλαγή στη ζωή μας φέρνει αναστάτωση, η οποία σιγά σιγά τείνει να εξομαλύνεται καθώς έρχεται η προσαρμογή. 

Δημιούργησε χρόνο για εσένα και για τη συντροφική σχέση

Ακόμη και αν αυτός ο χρόνος είναι λίγα λεπτά και όχι μια νυχτερινή έξοδος, όπως παλιότερα, είναι απαραίτητος. Η αυτοφροντίδα και η φροντίδα της σχέσης επηρεάζει θετικά και την προσαρμογή στο νέο γονικό ρόλο.

Δεν έγινες μόνο εσύ γονιός

Ένα από τα πιο σημαντικά εφόδια σε αυτή την αλλαγή, είναι ότι δεν την βιώνεις μόνο εσύ. Δεν νιώθεις μόνο εσύ φόβο, άγχος, ενθουσιασμό, χαρά, λύπη, κλπ. Σε αυτό το καινούργιο ταξίδι που ξεκίνησε, έχεις και συνοδοιπόρο. Τα καλά νέα είναι ότι το βίωμα, παρόλο που μπορεί να είναι διαφορετικό, είναι εξίσου πρωτόγνωρο και υπάρχει και για τους δυο.

Πολλές φορές, ένας γονιός νιώθει να επιβαρύνεται πολύ εξαιτίας των υποχρεώσεων και των προβληματισμών που σχετίζονται με τον γονικό του ρόλο. Θα είμαι καλός γονιός; Θα μεγαλώσω το παιδί μου με το σωστό τρόπο; Η συντροφική μου σχέση θα επηρεαστεί αρνητικά; Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, παραβλέπει ότι ένα παρόμοιο βίωμα μπορεί αν έχει και ο άλλος γονιός. Σε αυτή την περίπτωση, τί θα γινόταν, αν αντί για α’ ενικό, μιλούσε σε α’ πληθυντικό; Μήπως ως δια μαγείας, το βάρος των σκέψεων θα μοιραζόταν και άρα θα ήταν μικρότερο;

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα προγράμματα καθοδηγούμενης αυτοβοήθειας;

κουμπι - ναι θα ηθελα